Judas is favoriet

Wanneer Pasen in aantocht is zet ik favoriete muziek op, passend bij de tijd.

Net zoals ik favoriete muziek rond Kerst heb, heb ik dat ook met Pasen. The Passion van Adrian Snell, en Jesus Christ Superstar.

Bij die muziek, die ik dan grijs draai, zitten er voor mij een aantal tussen die ik wat vaker draai mijn eigen favoriete toppers waaronder de twee waarin het personage die Judas speelt. Die nummers snijden door mn ziel.

En Judas, daar heb ik wat mee. En Ik heb ook vaak medelijden met Judas. Zo vol passie gaat ie achter Jezus aan en toch, hij maakt er zo’n puinzooi van.

Ik voel me verbonden met Judas, hoewel ik het liefst net als Maria van Magdala aan de voeten van Jezus zou willen zitten en luisteren. Voel ik me net zo, wellicht wel meer, verbonden met Judas, ik zie mijzelf ook wel wat terug in Judas.

Het verraad gaat mij veel te ver, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. Hij was ontzettend teleurgesteld in Jezus. Hij had er zo’n volledig ander beeld bij, bij wat Jezus zou gaan doen.

Na de intocht met Palmpasen dacht hij, nu barst het los. Nu gaat mijn rabbi vechten voor ons Joden. Maar dat gebeurde niet en de boosheid en teleurstelling waren genoeg om het kwaad binnen te laten.

Ook wij kunnen verblind worden door woede en verdriet. Het gevoel overweldigd door dat er zo iets emotioneels gebeurt waar we geen vat op hebben, het ons verstand te boven gaat en overneemt..een blinde vlek , je laten leiden door gevoel en emotie.

Het kwaad krijgt dan de kans de kiertjes waar eerst het Licht doorscheen, op te vullen door duisternis. Waardoor ons perceptievermogen vertroebelt. En we dus niet meer helder kunnen nadenken.

Als iemand die al het nodige voor de kiezen heeft gehad ook qua mentale problematiek voel ik me dan ook op dat vlak verbonden met Judas. En kan me zo invoelen hoe intens verdrietig hij uiteindelijk moest zijn geweest toen hij gedaan had wat hij deed.

De man waarvan hij zoveel hield, hij had hem verraden. Voor de wolven gegooid! Uit boosheid en frustratie.. Hij had alles gesaboteerd in zijn teleurstelling en blinde woede en had kunnen overzien wat de gevolgen van zijn acties waren.

Neemt en eet, neemt en drink..

De woorden van het avondmaal kwamen nu pas goed binnen. Want door de gevolgen kwam de ontnuchtering en werden de ogen van Judas geopend. Nu begreep hij waar het naartoe ging.

Jezus lichaam gebroken

Jezus lichaam bloed gevloeid.

Judas zag geen andere uitweg meer dan de dood.

Jezus doodvonnis volgt snel en ook zijn uiteindelijke sterven.

Helaas heeft Judas niet meer meekunnen maken wat zich daarna afspeelde.

Want we mogen geloven en vetrouwen dat de dood niet het laatste woord heeft gekregen. En ik bid ook voor Judas niet. Ook hij was een geliefd kind in de ogen van God

En zeker geliefd door Jezus.

In dat vertrouwen mogen we alles wat ons dwarszit, waar we ons voor schamen en boos over zijn aan Jezus voeten leggen.

Geef het uit handen en aan Hem, zorg ervoor dat Het Licht altijd kan blijven schijnen door de kiertjes. Een klein vlammetje is genoeg om al het duister in je hart en hoofd te verdrijven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s