Thuis

Wat is dat eigenlijk thuis? We gebruiken het zo vaak het woordje thuis. Wanneer je het in een enceclopedie (Wikipedia) opzoekt staat Thuis: kan verwijzen naar thuis, een woning. Maar klopt dat, dat thuis een woning is? Want wanneer je dat woord op zoekt, woning staat er dat woning een huis is. Een bowwerk gemaakt door mensen,met muren en een dak die onderdak kan verschaffen. Is thuis dan altijd een huis? Volgens mij niet toch?  Heeft thuis ook niet meer met een gevoel te maken en emoties, en dan voor al met jou, u of ik, met Wie Jij bent?

Ergens thuis voelen, of thuis komen bij iemand, heeft allesbehalve met een huis te maken. Het heeft te maken met dat jij ergens bent waar je helemaal jezelf bent, en kan zijn. Ergens waar jij je niet hoeft aan te passen, maar helemaal goed bent zoals je bent met al je gekkigheden en bagage.

Terwijl ik dit schrijf moet ik denken aan een Engelse uitdrukking: ” Home is where the Heart is” .  Mijn ouders hebben het zo mooi in het Fries op een houten huisje staan “Thûs is wer’t de Leafde wennet”. 

Wanneer je Johannes 14 leest staat er :1 Wees niet ongerust, maar vertrouw op God en op mij. 2 In het huis van mijn Vader zijn veel kamers; zou ik anders gezegd hebben dat ik een plaats voor jullie gereed zal maken? 3 Wanneer ik een plaats voor jullie gereedgemaakt heb, kom ik terug. Dan zal ik jullie met me meenemen, en dan zullen jullie zijn waar ik ben. 4 Jullie kennen de weg naar waar ik heen ga.’

Is dat zo kennen wij die weg?  Jezus werd geboren in Bethelehem in een plaats voor dieren want er was geen plaats voor Hem in het huis of in de herberg. Dat kunnen we ons toch niet voorstellen! De Schepper van hemel en aarde wordt geboren, en wij, mensen zeggen: Tsja sorry, er is geen plaats. We kunnen er zelfs verontwaardigd over worden, hoe is dat mogelijk. Maar dan wordt de bal gelijk terug gekaatst, is er plaats voor Jezus bij jou?   En dan bedoel ik niet alleen in wat je zegt en zingt, maar vooral ook in je hart? Is er een plek voor Hem op nummer één! Mag hij jou leven bepalen? Kun jij hem de regie in handen geven? 

Home is where the Heart is , Thûs is it plakje wer’t de Leafde wennet, en dan rijst alleen nog de vraag, wat leeft er dan in dat hart? Wanneer we Johannes 14 vervolgen staat er: 5 Toen zei Tomas: ‘Wij weten niet eens waar u naartoe gaat, Heer, hoe zouden we dan de weg daarheen kunnen weten?’ 6 Jezus zei: ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door mij. 7 Als jullie mij kennen zullen jullie ook mijn Vader kennen, en vanaf nu kennen jullie hem, want jullie hebben hem zelf gezien.’

Wij hebben Jezus nodig om thuis te kunnen komen! Je kan nog zo vaak naar de kerk gaan, veel Bijbel lezen, mooie liederen zingen en ga zo maar door maar als Jezus,  zoals ooit eens Angelius Silesius een Poolse lutherse arts en mystiek dichter uit 1624 zei: “Zo kan Jezus duizendmaal in Bethlehem geboren worden maar niet in je hart, je ziel,dan ben je nog verloren.”

Jezus werd geboren in Bethelehem op een afgelegen plek omdat er in het huis, de herberg geen plek voor hem was. Jezus zoekt een huis bij ons in ons hart, Jezus is onze woning bij God! Door zijn geboorte hebben wij onderdak, Zijn muren zijn van Liefde, die ons beschermen tegen de kou en kilheid van deze wereld en het dak is er voor indringers in onze gedachten, die ons ver van Hem zouden houden. Zijn dak lekt nooit, zijn muren scheuren niet en zijn fundering zal het nooit begeven.

Je mag en kan thuis komen in Jezus liefde

Jezus, de Zoon van God, heeft beloofd: “Indien iemand Mij liefheeft, zal hij mijn woord bewaren en mijn Vader zal hem liefhebben en Wij zullen tot hem komen en bij hem wonen (Johannes 14:23).

Als laatste wil ik eindigen met het eerste couplet van een lied van Gerald Troost die ik ook eens heb gezongen

In de stal van mijn hart is een kindje geboren

en het wordt licht en het geeft kleuren aan het donker om mij heen.

In de stal van mijn hart lijkt soms alles verloren,

maar iets beweegt, want er is liefde en het laat mij niet alleen.


Home Is where the Heart is! Thûs is it plakje wer’t de ivige Leafde wennet

Fijn kerstfeest


(Deze blog heb ik geschreven als korte meditatie voor het Kerstfeest van Passage te Oudehaske waar ik het mocht voorlezen 14 december 2016)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s