Vriendschap…..op een laag pitje

imageSoms heb je dat he, dat wanneer je zo druk bent met de wereld, dat wil zeggen werk en andere verplichtingen, je het contact met vrienden vooral die wat verder van je vandaan wonen wat minder contact mee hebt. En hoe langer dat duurt hoe minder lekker mij dat gaat zitten…

Zo nu ook met met mijn relatie met God, ik wil het nou niet een vriendschap noemen al is dat voor mijn gevoel wel, het is voor mij ook een diepere relatie. De diepste relatie die je maar kan hebben. Een aantal vrienden weten heel veel dingen van mij wie ik ben, hoe ik in elkaar zit, wat ik heb mee gemaakt, en hoe ik ben opgegroeid. Dat lijkt veel maar mijn relatie met God gaat dieper, God weet, ziet, voelt alles van mij. Ziet wie ik werkelijk ben.

Maar nu die relatie, “vriendschap op een laag pitje” dat zit me niet lekker. Nu is het vakantie echt zo heerlijk vooral met het weer van de laatste tijd kan ik erg genieten. Maar ik ben wel ook een gewoonte diertje hou van regelmaat en zo ook kerkgang, mijn wekelijkse “voeding” voor mijn geest waar ik soms echt naar smacht, ik heb het nodig, het werkt als een drug maar dan in de goede zin van het woord, als dat überhaupt kan.. In de vakantie is er een aangepast rooster, echt waardeloos voor mensen zoals ik… andere predikanten, andere kerk… En dus wordt het op een laag pitje gezet……op een laag pitje dat betekend “weinig tijd en aandacht aan iets of iemand besteden”

Het heeft zo’n negatief nasmaakje…….wanneer je het gaat ontleden en het woord “pit” opzoekt krijg je een heel andere betekenis, namelijk: energie, kracht, karakter, leven, zaadkorrel….

Ook al kom ik nu wat minder in de kerk, het zegt weinig over mijn geloof. Juist nu in de zomer wanneer je wandelt of fietst, en nu kom ik eindelijk ook eens tot lezen toe, C.S. Lewis “Onversneden Christendom”, geniet ik en zie ik God in alles om mij heen. En kan hem dankbaar zijn voor al dat moois…misschien moet ik het niet meer noemen “op een laag pitje” maar een “sprankje hoop” want dat is het, het vlammetje gaat niet langzaam uit zoals op een laag pitje een Sprankje is een opflikkering een vonkje het is misschien iets kleiner maar het zwelt wel weer aan dit vuur in mijn hart is niet te doven en zeker niet door een vakantie of een tijd waarin andere dingen je opslokken, voor je gevoel, soms komen juist in die momenten andere dingen op je pad waarin je je geloof en God mag ontmoeten.


The Spark of Hope


Why is it that we seldom find

the joy of living, peace of mind,

until we face life’s sorrow?


Why is it, though however dark

there still remains a tiny spark,

that promises a better day tomorrow?


This spark of hope is faith in man,

is faith in the eternal plan;

Without it we would falter.


Hold fast your spark and hold it true,

it may become a torch for you;

A torch that lights the way to Heaven’s altar.

-Joseph Anderson-

5 gedachten over “Vriendschap…..op een laag pitje

 1. Ik herken het wel, in onze kerk is twee maanden geen zondagschool, veel mensen zijn afwezig wegens vakantie en de diensten zijn doorgaans (nog) korter dan gewoonlijk.

  Toch zijn deze maanden voor mij net maanden waarin ik meer met God bezig ben. De online bijbelstudie rondom Spreuken loopt, ik ben Handelingen aan het voorbereiden, lees het boek Winning Him Without Words (over leven met een kerkverlatende echtgenoot) en ben aan Bible Journaling begonnen.

  Verder ben ik iemand die het nooit te druk heeft voor vriendschappen, ik ben iemand die bewust tijd maakt voor een berichtje naar de vrienden, al is het maar een paar zinnen in een Whatsapp of op Facebook.

  Geliked door 1 persoon

 2. lieve schat, alweer een mooi stukje geschreven. maar natuurlijk niet waar! want als er een is die tijd heeft voor God en voor vriendschap, dan ben jij dat wel! dikke kus,je moeder.

  Geliked door 1 persoon

 3. Idd vriendschappen komen soms op een laag pitje en andere vriendschappen komen juist weer boven drijven. Hoe dan ook is de relatie met Christus de best mogelijke optie. Ook als we hier soms ook wel wat vandaan kunnen drijven. Gelukkig hoeven we niet als met menselijke relaties constant afwegen, maar mogen we weten dat Hij altijd bij ons is en de stap naar Hem eigenlijk niet erg groot is als we de spark vasthouden. Mooi blog!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel en dankje voor je reactie. Zo is het relaties onderhouden is hard werken. Gelukkig weten we dat God altijd bij ons ook al zijn wij voor ons gevoel ver afgedreven van onze “bron”

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s