Pentacost /Pinksteren

Ken je dat Pinterest? Dat is een internetsite met een prikbord waar je mooie plaatjes opprikt maar dan dus op internet. Ook ik heb een pinterest account met allerlei borden met pins over kunst, mooie dieren, gekke dieren, mode, enz. En er zit natuurlijk een bord bij over geloof/faith. En aangezien meeste foto’s die erop gepind zijn in het Engels zijn moet je ook op de Engelse termen zoeken…..en joh wat heb ik gezocht op Pinksteren ik wist eerst helemaal niet dat het Pentacost was…maar dat is het dus.

Pentacost, eerlijk gezegd vond ik het eerst maar een gek woordje. Maar het betekend de 50ste en dat gezegd te hebben betekend dat vijftigste dag na Pasen, in allerlei landen wordt er ook nog een andere benaming aan gegeven. Witte zondag noemen ze het in Engeland, en in Polen wordt het Groene Vakantie genoemd, mensen versieren hun huizen met groene takken, ook wordt het de geboorte van de Christelijke Kerk genoemd.

Pinksteren is wederom een bijzonder feest over wat er toen is gebeurd maar ook op welk tijdstip het is gebeurd. Er zitten zoveel lagen en symboliek in de bijbel die mij iedere keer weer versteld doen staan. Pinksteren is zeven weken na Pasen dus zeven keer zeven. En het valt op de vijftigste dag na Pasen. Zeven en vijftig hebben zoveel betekenis en wanneer je kijkt naar de hele schepping komt zeven ook zo vaak terug. Om alleen dat te ontdekken en erkennen hoef je de Bijbel niet eens open te slaan, al zou ik wel graag willen dat je dat natuurlijk ook zou doen. Maar om een paar voorbeelden te noemen,  “Fysiologie levert een grote hoeveelheid aan illustraties op en wederom is het getal ZEVEN het opvallendste. De dagen van een mensenleven zijn “Zeventig jaar” (7 x 10). In ZEVEN jaar verandert de hele structuur van zijn lichaam: en we kennen allemaal ‘de zeven stadia van de mens.’

De verschillende periodes van de DRAAGTIJD (zwangerschap) zijn ook voornamelijk een veelvoud van ZEVEN, zowel wat betreft het aantal dagen als het aantal weken. Bovendien, de mens schijnt gemaakt te zijn op wat we het “ZEVEN-dagen-principe” noemen. Bij verschillende ziektes zijn de ZEVENDE, VEERTIENDE EN EENENTWINTIGSTE dag de meest kritische dagen; en bij andere de ZEVENDE OF VEERTIENDE halve dag. De polsslag van de mens volgt het “ZEVEN-dagen-principe”…want zes van de zeven dagen is de polsslag in de morgen sneller dan in de avond, terwijl het op de zevende dag de polsslag langzamer is. Dus het getal ZEVEN STAAT GESTEMPELD IN DE FYSIOLOGIE en zo is hij dus als mens gemaand op de zevende dag te rusten. Hij kan deze wet niet ongestraft overtreden, want deze is verweven met zijn bestaan.”

Tijdens de Franse revolutie werd de tiendaagse werkweek ingesteld, iets wat snel terug gedraaid moest worden want mensen en dieren konden het niet aan, die ene rustdag was te weinig. Mensen werden ziek en zelfs dieren vielen moe neer in de wei (bron: cai.org)

En zo gaat het maar door, maar Pinksteren, in het begin van de Bijbel was er al een verbond tussen de mensen en God. God had Mozes uit de woestijn geleidt en had Mozes de geboden van God gekregen ook vertelde God Mozes dat er heilige feesten zouden moeten gevierd worden. Ter ere van God maar ook om er voor te zorgen dat de mens die zo snel weer afdwaalde van God zich te herinneren aan wie God was en dat ze zouden blijven geloven in God. Zo stelde God al voor dat de 50ste dag na de Pesach(Pasen) een feest zou moeten worden gevierd het Wekenfeest, om te denken en te vieren dat God een verbond had gesloten tussen de mensen.

Het Wekenfeest is ook verwijzing naar de Schepping, vanaf de Schepping heeft God tot drie keer toe opnieuw een verbond gesloten met de mensen. Eerst Noach toen Mozes en de derde keer was door zijn zoon Jezus

Jezus is de brug die ervoor heeft gezorgd dat de Geest niet alleen de woorden van God graveerde op de stenen tafelen op de berg Sinaii maar die er nu voor heeft gezorgd dat ook de woorden in onze harten zijn gegraveerd. Door deze woorden na te leven kunnen wij echt vrijheid ervaren zoals God bedoeld heeft.

Als allerlaatste wil ik dit nog even zeggen: de Hebreeuwse letter die een getalwaarde van 50 heeft is de letter “nun” wat Vis betekend en de vis staat symbool voor de Messias. Toeval bestaat niet.

Fijne Pinksteren

  

Schilderij “uitstorting van de Heilige Geest” door Jan Kooistra

Advertenties

Een reactie op “Pentacost /Pinksteren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s