Een Kaarsje branden

Kaarsjes branden wie doet het niet? Ik denk dat een groot deel van de bevolking dat wel doet. Gewoon voor de gezelligheid een kaarsje aandoen zij het met of zonder geurtje.
Je kan ook een kaarsje branden met een bepaalde betekenis, om het licht hoeven we het niet te doen want daar hebben we wel elektriciteit en genoeg soorten van verlichting voor, gloeilamp, led verlichting, tl-buizen noem maar op.
Maar laten we eerlijk zijn echt gezellig licht is het niet. Het licht van een kaarsje het vlammetje geeft een bepaalde gloed en warmte wat een lamp niet kan evenaren.

Wanneer we op vakantie zijn, vooral in het buitenland, ga ik graag zomaar een kerk in, soms hele grote kathedralen maar ook kleinere kerken, en dan vooral de rooms-katholieke kerken, die vind ik zo mooi, er is vaak van alles te zien, prachtige schilderijen over het lijdensverhaal, de via dolorosa, en schitterende gebrandschilderde ramen.
Maar wat er ook altijd aanwezig is zijn de lange gebedskaarsjes die je voor een paar cent kan kopen en dan één mag aansteken. Dat kleine ritueel is al mooi en hoort er eigenlijk al helemaal bij. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat je er ook wat mee doet. Aansteken, stil worden, bidden tot God, of daarmee een overledene gedenken even stilstaan en in de vlam kijken.
Nu met die hele bizarre vliegtuigramp alles wat er in Gaza, Sirië en Irak gaande is zullen er in kerken ook wel veel kaarsjes zijn gaan branden.
Op de een of andere manier geeft dat dan het gevoel dat je op die manier toch iets kan betekenen voor de mensen die het treft en hun nabestaanden.
Maar hoe kan dat toch dat door dat simpele gebaar het branden van die kaars in zo’n kapelletje je zoveel doet, dat is toch best apart.. Want kom op zoveel stelt het toch niet voor? Of toch wel.

Het licht heeft natuurlijk wel een bijzondere betekenis voor ons. “God schiep licht en donker op de eerste dag”. Een brandende kaars kan beter dan wat dan ook de betekenis van het licht vervullen.
Jezus zegt ook dat hij het licht der wereld is en dat ook al is het nog zo donker om je heen en in je hart hij je leven kan verlichten letterlijk en figuurlijk. Door die eenvoudige kaars aan te steken kunnen we even die last en verdriet kwijt, we geven het aan God, in die kaars, die vlam schuilt hoop! Want er is altijd hoop, één klein vlammetje kan alle duisternis verdrijven, door die vlam wordt onze weg weer zichtbaar.
Door een kaars te ontsteken kun je er meerdere mee aansteken en zo kun je ook hoop doorgeven, de vlam is als een hand die je weer meetrekt in het licht en je de moed geeft om door te gaan.

Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur, dat nooit meer dooft,
Vuur dat nooit meer dooft, als alles duister is

Dit is een Taize lied, wat je herhaaldelijk moet zingen, zodat het in je en door je gaat werken.
Doe dan ook zo wanneer het je teveel wordt, de moed je in de schoenen zinkt brand dat kaarsje en je zal zien het Lichtje zal nooit weer doven.

IMG_0471.JPG

7 reacties op ‘Een Kaarsje branden

 1. Zo mooi lieverd. Het is echt een gave om zo te vertellen om zo over bepaalde gevoelens en over het geloof te praten. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het nooit in haar macht gekregen.

  liefs Roy

  Like

 2. Je hoeft voor God ook geen theoloog te zijn om met zoveel liefde en gevoel te spreken over het geloof. Je hebt goede en valse profeten, jij bent zeker de goede die als een profeet spreekt en deze kans ervoor krijgt. Elke keer lees ik het graag, je schrijft het op een manier dat het voor een ieder fijn is om te lezen. Aanrader voor gelovigen en niet gelovigen.

  Groetjes, Harriëtte

  Like

 3. lieve Tirza onderzoek ook eens wat taize is op internet alleen Jezus is het LICHT alleen zegt Paulus niks anders dan Jezus en die gekruisigd, bij taize is alles gelijk.

  Like

 4. Volgens de leer van Taizé maakt het niet uit wat de leer is waar je voor staat. Het gaat om vertrouwen. Vertrouwen op God, vertrouwen in elkaar. Helaas wordt er niet geleerd dat mensen zondaars zijn die, als ze niet het offer van Jezus accepteren en vertrouwen op het kruis, voor eeuwig verloren zullen gaan. De Taizé leer is een leer van vroom leven met een goddelijke insteek die de mens zal verbeteren in het leven met zijn medemens. Het gaat om Gods liefde, om gemeenschap met elkaar. (bron) Zo staat er het volgende geschreven over geloof:
  een eenvoudig vertrouwen dat steeds weer verbazing wekt: zonder dat ik ook maar één voorwaarde vervuld heb, herstelt God zijn vriendschap met mij…… ………Het evangelie laat zien dat God mateloos en zonder reserve genade schenkt. Het heil wordt gratis aangeboden, er zijn geen voorwaarden die vervuld moeten worden. Het is voldoende als je gelooft. Niemand is uitgesloten van Gods liefde, (bron)
  Het geloof waar men binnen de leer van Taizé over spreekt heeft een andere betekenis als de Bijbelse definitie van geloof. Dit is het antwoord van Petrus aan de Joden die vragen wat ze moeten doen om behouden te worden:
  Petrus antwoordde: ‘Keer u af van uw huidige leven en laat u dopen onder aanroeping van Jezus Christus om vergeving te krijgen voor uw zonden. Dan zal de heilige Geest u geschonken worden, Hand. 2:38
  Met het Bijbelse evangelie heeft het echter niets te maken. Dit is het evangelie dat Taizé meegeeft aan de jongeren:
  God vergezelt ons tot in onze diepste eenzaamheid. Hij zegt tot ieder mens: “Jij bent kostbaar in mijn ogen en waardevol; Ik houd van je.” Ja, God kan niet anders dan zijn liefde geven, dat is de samenvatting van heel het evangelie.” (bron)
  Daarentegen is dit het evangelie waar de Bijbel over spreekt:
  Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. Joh. 3:16
  Kenmerkend voor de gebedsmomenten binnen de Taizé zijn de liederen die gezongen worden. Deze zijn vaak één of twee zinnen lang en worden continu herhaald. De gedachte hierachter is dat het in je onderbewustzijn plaats vindt en zo de hele dag kan dienen als een meditatie naar God toe. (bron) Deze vorm van meditatie noemt men tegenwoordig contemplatief gebed, een herhaling van woorden zoals ook de oosterse godsdiensten leren, ook wel bekend als mantra. Taizé gebedsvieringen vinden het hele jaar door, ook in Nederland plaats in diverse gemeenten.
  Verder wordt er verwezen naar het belang van iconen bij het gebed. Taizé omschrijft iconen als volgt: als vensters die openstaan op de werkelijkheid van Gods koninkrijk en die haar toegankelijk maken in ons gebed hier op aarde. Zij nodigen uit tot onze eigen ‘transfiguratie’, omvorming. (bron)

  Like

  1. Ben je al eens bij een Taize dienst geweest? De liederen komen uiteindelijk allemaal uit de Bijbel, God kan ook alleen aanbeden worden door Jezus. Graag zou ik je eens willen uitnodigen als we weer eens een dienst organiseren.
   Ik vind het erg leuk dat je reageert en stel het ook erg op ptijs. Echter is dit niet de plek voor een discussie.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s