Libelle

In de zomer zie je ze vaak vliegen die grote libelles, nu het herfst wordt zie je er nog wel eens een vliegen maar naarmate het kouder wordt verdwijnen ze weer. Libelles hebben een aantrekkingskracht op mij. Ik vind het prachtige dieren. En in de zomer cirkelt er altijd wel één om mij heen of gaat op mijn vinger zitten.

Die naam in het engels Dragonfly vind ik zo mooi, libelles, dolfijnen & zwanen heb ik altijd iets mystieks gevonden..een soort van melancholie die ik niet kan plaatsen maar ik vind ze alle drie bijzonder mooi.

Nu was ik zo benieuwd waarom ze in het engels Dragonfly zeggen het schijnt dat er een mythe is dat de Dragonflies (libelles) vroeger ooit draken waren…….wie weet….
Misschien dat door deze mythe ze door zoveel mensen als iets magisch worden gezien.

Dat doet niets af aan het feit dat het bijzondere beestjes zijn. Het leven van een libelle begint in het water als eitje. Naarmate ze groeit en ze zich ontwikkeld is er een soort metamorfose niet een volledige zoals een vlinder, maar wel heel mooi om te zien. Ik heb ooit de film microkosmos gezien in het Omniversum. Zo gaaf om dingen die zo klein zijn op zo’n groot scherm te aanschouwen.
Wanneer de libelle, dan nog nimf genoemd, zich losmaakt van het water lijkt ze een beetje op een engeltje, tenminste dat vond ik toen ik het zag
Ze blijft altijd dichtbij haar “wieg” bij haar bron. En ze bereikt haar volledige sterkste lichamelijke toestand tijdens de zomer waar ze haar kracht krijgt door de warmte van de zon.
Door het zonlicht kun je haar mooie regenboogkleuren zien die reflecteren en je soms versteld doen staan.

In veel landen heeft de Libelle dan ook een symbolische betekenis zoals geluk, voorspoed, kracht, harmonie, puurheid.

Ik denk ook dat door goed naar de libelle te kijken je een heel bijzonder schepseltje ziet. Die hoe teer hij ook is en hoe fragiel zijn vleugels zijn in de hevigste windstoten toch door blijft vliegen en zwegen. En de libelle laat ons zien dat ook wij licht kunnen reflecteren namelijk Het Licht van God die deze donkere wereld zo hard nodig heeft, door Zijn zoon door ons te laten schijnen.
Eigenlijk zouden wij de libelles van God kunnen en moeten zijn. Hij heeft zijn Licht ( de Heilige Geest) in ons hart geplaatst om ons te leren, te begeleiden, en om het Licht door ons te laten schijnen zodat anderen aangetrokken worden tot Hem.

Ons licht is de Liefde van Jezus Christus. Wanneer we dicht bij God, onze bron van leven, zijn, zijn wij op ons sterkst en kunnen we voor Hem het beste zijn.

9 reacties op ‘Libelle

 1. Mooi geschreven Tirs! Libelles zijn eigenlijk magnifieke beesten, maar ik vind ze een beetje eng, haha. Misschien overgebleven trauma van toen ik als kind er per ongeluk een in mijn mond kreeg…
  Maar inderdaad, als je ze eens goed bekijkt, zijn ze echt bijzonder!

  Like

 2. ik heb er èèntje in mijn huiskamer . hij /zij vind het schijnbaar gezellig om mee te kijken op mijn pc , hangt al twee dagen aan mijn verticale lamellen en is niet van plan te verhuizen. alle ramen en deuren staan open maar ze wil persè blijven, wat eten deze mooie creaturen ???? wie weet dat . en kun je ze aanraken ????.

  Like

  1. Wat een grappige reactie op mijn blog. Maar ja ze eten vlinders, vliegen en muggen, andere insecten en soms soortgenoten. En natuurlijk kan je ze voorzichtig aanraken als het je lukt, want ze laten zich niet pakken. Wel heel apart dat er een in huis zit, uiteraard willen ze het liefst bij het water zijn omdat daar het meeste voedsel te vinden is en soortgenoten om zich voort te planten. Veel plezier en geniet van dit prachtige diertje. Hoop toch dat hij zijn weg naar buiten zal vinden.

   Like

   1. Lieve Tirza , het heeft er 6 dagen gehangen wonderbaarlijk heb ik het diertje kunnen pakken met mijn swifter en buiten op mijn werktafel gelegd ,het bleef doodstil liggen dus ik dacht het leeft niet meer ik heb een beetje water gespoten uit mijn bloemenspuit en wat schetst mijn verbazing ,voor ik kon reageren vloog de mooiste dierlijke helicopter die ik ooit in handen heb gehad gestaag weg. En ja het zijn bijzonder mooi gekleurde transperate doorkijkvlinders.

    Geliked door 1 persoon

 3. Inmiddels heeft de libelle voor mij een zeer bijzondere betekenis in mijn leven. Onlangs heb ik een tattoo laten zetten van een Libelle… zo is er altijd een bij me. De betekenis die dit diertje heeft is deze mooie zomer van 2015 volledig tot waarheid gekomen in mijn persoonlijke leven. Het heeft geluk en voorspoed gebracht en een volledige omwenteling van mijn situatie. Dank baar en gelukkig kijk ik terug op de voorbije maanden van 2015! Ik wens eenieder zulk een prachtige transformatie en geluk!

  Geliked door 1 persoon

 4. Vandaag een prachtige lichtblauwe libelle op mijn been geland , en bleef zo,n 15 min zitten zo mooi om van zo dichtbij te mogen zien de vleugels zo bijzonder 💜

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s