Kopieergedrag

Jonge katjes doen hun moeder na om te leren hoe ze zich moeten handhaven in de wereld. Kopieergedrag is zeer nuttig in de natuur om te leren te overleven. Kinderen kopiëren spelenderwijs het gedrag van vader en moeder

Bewust en onbewust zijn we aan het kopieren, zo leert een kind praten, lachen, lopen. Maar ook alle negatieve uitlatingen van ons volwassenen wordt gekopieerd door kinderen.

Is dat ook met het geloof in God, ik denk voor een groot deel wel. Wanneer je je kind laat merken dat het voor jou heel balangrijk is, om te bidden, te zingen voor God, uit de bijbel te lezen en naar de kerk te gaan, zal het dat ook belangrijk gaan vinden en het zien als iets wat gewoon bij hun hoort.

Maar ik denk ook dat geloof een gave is. Iets wat moet groeien, en gevoed moet worden.

Zoals laatst met mijn kinderen.
Wij lezen dagelijks uit een dagboekje speciaal voor kinderen. Een stukje tekst uit de bijbel waarin je vanuit de ik-persoon voorleest. Onzettend leuk voor de kinderen, daarbij komt dat er een knutselopdracht bij zit maar ook een geloofsvraag.

Nu lazen we laatst over de verleiding van de duivel in de woestijn. En dat de duivel Jezus van zijn uiteindelijk doel af wilde houden door hem te verleiden een keuze te maken waarin Hij er zelf met sprongen op vooruit zou gaan.
Nu hebben we het toch al heel vaak over goede vrijdag en pasen gehad, maar mijn oudste dochter, inmiddels elf, vroeg mij wat dat DOEL dan wel was.
Ik keek haar toch enigzins verwonderd aan. En dacht toen bij mezelf, dat is het dus herhaling, herhaling , herhaling.

Tot het kwartje eindelijk valt. Het moet dus echt gevoed worden anders is het heel moeilijk te begrijpen waar het om gaat in de bijbel. En zul je nooit voelen wat er in je hart leeft en Wat er wil Leven!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s